Diversehandel inom snickeri
De första åren tillverkade Vedums snickeri allt möjligt. Marknaden bestod av byn och den närliggande landsbygden och sortimentet var helt enkelt det folk behövde. Allt från vaggor till likkistor.
I början av trettiotalet präglades Sverige av den ekonomiska depressionen. Vedums snickeri överlevde genom Viktors hårda arbete och genom att han höll hårt i slantarna.
Under andra hälften av decenniet utvecklades Sverige och marknaden växte, bland annat tack vare att vägarna och bilarna blev fler och bättre. Vedum började nu sälja varor så långt bort som Göteborg och produktionen specialiseras.
− Det var en agent från Göteborg som drev på utvecklingen. Han reste runt till småsnickerierna i trakten och köpte varor som han sedan sålde vidare till byggmästare i Göteborg. På så vis kom han att påverka tillverkningen i företagen. Viktor såg en möjlighet och började fokusera på tillverkning av köksdetaljer.
Det berättar Lars Efraimsson i bilen till nästa anhalt för Vedums snickeri, det som fortfarande heter Nordvalla. När efterfrågan tog fart i slutet på trettiotalet blev snart lokalerna på Vidhemsgatan för små.
Vedums snickeri beslöt återigen att investera i en större fabrik. Då hette det att den låg en kilometer utanför Vedum men numera har området införlivats i samhället.
Med tanke på att andra världskriget startade samma år som företaget flyttade in i nya större lokaler kan man tänka sig att Viktor kände en viss oro. Nu arbetade dessutom de tre sönerna i firman.
Kriget gjorde att efterfrågan på snickeriprodukter sjunker, men Vedums snickeri klarade sig ändå bra. Bland annat tack vare en order på köksinredning till 17 nya lägenheter som byggs i Smyrnakyrkan i Göteborg.
Och i anslutning flygflottiljen på Såtenäs byggs en villastad med 86 exakt likadana hus med 86 exakt likadana kök. Alla från Vedum.
− Det var lite skillnad på den tiden, kan man säga, skrattar Lars Efraimsson. Då var det ingen som talade om tillval eller personliga lösningar. Köken levererades i delar som monterades på plats, och de var alltid omålade.
Nordvalla är en samling röda byggnader kring en gårdsplan. Även i dag förekommer viss produktion här, dock inte av Vedum. Även om företaget blev kvar här i nästan 20 år så var det mycket annat som förändrades decennierna efter kriget.
Företaget fortsätter att utvecklas och växa. Från början av 1950-talet tar Viktors söner Eskil, Folke och Paul allt större ansvar för verksamheten. Nu sker också ett avgörande steg från bysnickeri till modern snickeriindustri.
Det var framför allt Folke som stod för den tekniska kompetensen och som brann för att utveckla nya lösningar.
− Det här var avgörande år, menar Lars Efraimsson. Efter kriget fanns ett stort uppdämt behov och det gällde att vara på hugget för att kunna leva upp till marknadens efterfrågan.
Gemenskap och ansvar
Ett led i utvecklingen var de nya lokalerna på Storegården, den plats där Vedum Kök & Bad fortfarande huserar, även om lokalerna är tillbyggda vid ett flertal tillfällen.
− Man var helt enkelt tvungen att rationalisera verksamheten för att hänga med i utvecklingen. Ännu tydligare blev det när miljonprogrammen kom igång 1965. Tack vare de åtgärder som bröderna gjort kunde man då fortsätta att expandera och växa i takt med marknaden.
Samtidigt tror jag att man behöll mycket av den gamla känslan av bysnickeri, på samma sätt som vi på senare år fortsatt att upprätthålla den speciella gemenskap och ansvarskänsla som vi kallar för Vedumandan.
Nu har vi tagit oss tillbaka till kontoret och fabriken. Där träffar vi Stig Ryberg, som är något av Mr Vedum. Inte bara för att han har arbetat på företaget sedan 1964 utan också för att stora delar av hans familj jobbat här.
− Ja, min far arbetade här först, och min bror har jobbat här tidigare. Nu arbetar jag, min hustru, min dotter och hennes man här. Och så har vi ett barnbarn som har haft extrajobb. Men det är ju inte unikt för vår familj, påpekar han. Vi är flera som har haft hela vår familj i företaget.
Av samtalet förstår man att Stig Ryberg alltid trivts på Vedum. Särskilt sedan de första kvinnorna anställdes i produktionen 1982. Då blev stämningen ännu bättre än den varit tidigare.
− Jag tror att det är viktigt att Vedum är ett familjeföretag, säger han. Det alltid nära till ledningen och jag känner att man alltid har kunnat prata med dem. Det är också skönt att vi har huvudkontor och all produktion här på plats. Det blir en bra gemenskap på det sättet.
Stig Ryberg fortsätter:
− Om jag skulle säga något om den speciella anda som genomsyrat Vedum så länge jag arbetat här, så är det dels att det är tryggt och trivsamt, dels att vi alltid varit noga med att hålla ordning och reda på allting. Det tycker jag är viktigt.