Så blir hemarbetet
enklare och bekvämare

Bra ergonomi har vi alla glädje av

Datum:
Juni 2015

På våra arbetsplatser är vi vana att tänka ergonomi. Men det blir en allt viktigare aspekt också när vi planerar våra hem. 

– Bra ergonomiska lösningar i köket, badrummet och tvättstugan har alla människor glädje av, säger sjukgymnasten Anders Lundahl. 

 
1170x780ergonomi.jpg

Vi tänker ofta på våra hem som platser för avkoppling. Vi glömmer att vi faktiskt utför en del kroppsarbete hemma. Som att laga mat till exempel. 

Den forskning som lade grunden till den första svenska köksstandarden 1950 visade att en svensk hemmafru på 1940-talet gick i genomsnitt drygt sju kilometer om dagen i hemmet. Ofta släpade hon (det var en hon!) också på en tung kastrull, en tvättkorg med våta kläder eller något annat otympligt föremål. Inte konstigt att det uppstod förslitningsskador. 
 
Men hur är det då i våra moderna hem i dag?
Jo, trots kontinuerliga förbättringar finns det anledning att tänka lite mer på hur vi står, går, sitter och böjer oss när vi lagar mat, diskar, tvättar, stryker eller kliver i och ur badkaret. Det menar sjukgymnasten Anders Lundahl. 
 
– Vi utför ett jobb hemma, även om det handlar om att sitta framför datorn i köket och göra räkningar, plocka ur disk-maskinen eller ta hand om tvätten, och våra kroppar fungerar likadant i hemmet som på arbetet. Men medan vi är noga med ergonomin på arbetstid har vi en tendens att slarva med den på fritiden, säger han. 
570x855_boendekök4

Med rätt inredning blir sysslor i vardagen både enklare och roligare.   

570x855ergonomi2.jpg

Med utdragbart karusellhörn i bänkskåpet blir köksredskapen lättåtkomliga. 

Viktigare med ergonomi
Anders Lundahl pekar på en rad faktorer som gör det viktigare och viktigare att tänka ergonomi hemma. Den allra viktigaste är kanske att vi generellt sett är sämre fysiskt rustade i dag än förr. Våra kroppar tål helt enkelt mindre belastning. 
 
En annan faktor är att fler äldre människor bor kvar längre hemma och då krävs det flexibla och anpassade lösningar. 
 
– Sedan är det ju inte helt oviktigt med bekvämlighetsfaktorn, fortsätter han. Genomtänka och kroppsvänliga lösningar hemma handlar inte bara om att vi ska undvika skador utan om att vi vill ha det skönt och praktiskt. 
 
Därför är det här även en självklar fråga för Vedum att fundera över. Dels i den löpande produktutvecklingen, dels i ett nystartat projekt som smygvisas på Stockholm Furniture Fair och som bland annat handlar om olika lyftsystem som ska underlätta hemarbetet. 
1170x780ergonomi2.jpg

Att lyfta upp dina vitvaror i tvättstugan är ett enkelt sätt att skapa en bättre arbetsställning. 

570x855_30boende3

Det är bra att använda kroppen i hemmet. Men det är viktigt att använda den rätt, säger sjukgymnasten Anders Lundahl. 

Långsiktig strategi
Vad det handlar om är bland annat höj- och sänkbara lösningar för bänkar, skåpshyllor och köksmaskiner. I förlängningen kan det också vara lyftsystem för tvättställ i badrummet eller klädstänger i tvättstugan. 
 
– För oss handlar det om att kunna anpassa de här lösningarna till våra produkter och på ett sätt som är attraktivt för våra kunder, berättar Niklas Efraimsson, chef för Vedums produktutveckling.
 
Niklas Efraimsson påpekar att det är ett kontinuerligt arbete och ett intressant område att jobba vidare med.  
 
– Vi strävar alltid efter att utveckla funktionen i vårt sortiment, som till exempel med fullutdragslådor och karusellhörn. Att utveckla ergonomiskt bra lösningar ligger helt i linje med vår långsiktiga strategi och något som blir allt viktigare för oss, inte minst i takt med att befolkningen blir äldre, säger han. 
 
Röra sig rätt   
Anders Lundahl håller med och lägger till att det handlar en hel del om sunt förnuft. Det är bra för alla att tänka igenom sådant som avstånd till exempelvis diskho eller köksredskap, hur det ser ut med olika flöden, arbetsytor och avställningsytor, samt hur ofta man upprepar en rörelse. 
 
Finns det då något man ska undvika helt?
– Nja, säger Anders Lundahl och ler, jag skulle gärna säga att man bör låta bli att tvätta och stryka, men det är inte riktigt sant. Ergonomi handlar inte om att vi ska röra oss mindre, utan om att vi ska röra oss rätt. Med genomtänkt inredning kan det till och med vara nyttigt att ta hand om tvätten eller disken.