Art

Konsten att skapa en designklassiker

Datum:
2014

Vedums badrumsserie Art är en badrumsmöbel med konstnärliga kvaliteter – och ett konstverk med möbelfunktioner. En serie som sticker ut med virvlande detaljer och en personlig historia. En prisbelönt och populär designklassiker. Signerad Jesper Ståhl.

1170x780_art3.jpg
Konsten att skapa en designklassiker
Bakgrunden till Art är att vi ville göra något annorlunda. Något som sticker ut. Något som tar höjd. Något som är nytt. Och något som vidgar föreställningen om vad Vedum är. Vi gick till Jesper Ståhl med ambitionen att skapa en framtida designklassiker. I februari 2013 lanserade vi Art. Och resten är som man brukar säga historia. 
 
Det tränade ögat ser förstås att Art är en serie från Vedum. Det finns ett tydligt släktskap med företagets övriga serier, inte minst i omsorgen om detaljerna och den starka möbelkänslan. Men Art är mer. Mer passion. Mer innovation. Mer konstnärlig kvalitet. Mer Vedum.
 
 
Redan vid lanseringen på Konstnärshuset i Stockholm pratade Vedums produktutvecklingschef Niklas Efraimsson om Art som en framtida designklassiker. Under året som kom fick serien sedan (som första svenska badrumsinredning någonsin) det prestigefulla internationella priset ”red dot design award”. Blev Årets Badrum i tidskriften Bad & Kökguidens årliga tävling. Och vann Art Elle Decoration Swedish Design Award. Kraftfulla kvitton på att ambitionen var befogad.
 
Art hade dock inte varit Vedum om det enbart var designvärlden som älskar serien. Även marknaden har öppnat famnen för badrumsmöbeln. Allt enligt Vedums uppfattning om vad som gör en designklassiker: inredning som har en innovativ form och fungerar i vanliga skandinaviska hem i många, många år!
1170x780_art4.jpg
Design Jesper Ståhl 
”Inspiration till Art hämtade jag från modern arkitektur. Jag ville göra en form som förde samman motsatser. Å ena sidan organiskt, mjukt och lekfullt – å andra sidan distinkt, strikt och precist. Lösningen blev att göra tvättstället i form av en vattenvirvel som har runda former men också ett avskalat och stilrent uttryck. En rolig detalj är att virveln går motsols, som vattenvirvlar påstås göra på norra halvklotet, medan de på södra snurrar medsols. Jag har designat flera serier för Vedum och med Art fortsatte vi vår spännande resa och gick ett steg längre än tidigare. Art är Vedum med lika mycket trygghet som alltid – och ännu mer personlighet.”
Jesper Ståhl, designer
570x855_art5.jpg

Det som sticker ut tydligast med Art är att tvättstället har formen av en virvel. Den distinkta, precisa och samtidigt organiska formen återspeglas i hela den personliga serien.

Tvättstället och förvaringen är en formässig helhet och uttrycket går att variera genom att välja underskåp eller stativ. 

1170x780_art6.jpg
570x855_art71.jpg
570x855_art72.jpg
1170x780_art8.jpg