Hållbart hemma

”Långsiktigt är alltid bäst”

Hur ska vi leva mer hållbart hemma? Vi ringde till hållbarhetskonsulten Annelie Larsson och frågade. Hennes bästa tips är att slänga mindre, vädra mer och tänka långsiktig kvalitet när vi handlar.

Visst är det bra att vi konsumenter sopsorterar hemma, men hållbarhetskonsulten Annelie Larsson som driver företaget EHS Konsult, menar att det på sätt och vis är att tänka lite från fel håll.

”Det är ju faktiskt ännu bättre om vi kan minska mängden avfall, det skulle göra verklig skillnad”, säger hon.

När vi frågar henne om hur vi ska kunna leva mer hållbart hemma är det just den stora volymen avfall som ett vanligt svenskt hushåll producerar som hon vill börja med. Pratar vi om köket så har matsvinnet uppmärksammats de senaste åren och den största delen står faktiskt hushållen för, totalt sett drygt 70 kilo slänger vi per person och år.

”Det går säkert att minska med smart teknik som till exempel talar om för oss när datumet på mjölken är på väg att gå ut, men det bästa är faktiskt att vi återupptäcker en annan, enklare teknik – att lukta på maten”, säger Annelie Larsson.

Hon tycker också att vi ska leva lite mer efter devisen ”green is the new black” och äta mer grönt och, som hon säger ”detoxa” köket. Det vill säga göra oss av med all plast. 

Frys eller vädra jeansen

När det gäller badrummet och tvättstugan säger Annelie Larsson att vatten- och energisparande produkter som till exempel snålspolande kranar visserligen borde vara en självklarhet, men det som ger mest effekt är om vi själva ändrar lite på vårt beteende.  

”Vi har ett stort ansvar som konsumenter och en av de viktigaste sakerna i hemmet är hur vi tar hand om våra kläder. Vi bör till exempel tvätta mycket mindre. Ett tips för jeansen är att lägga in dem i frysen när de behöver fräschas upp.”

Ett annat tips är att göra som vi gjorde förr och vädra kläderna oftare, istället för att kasta dem i tvättmaskinen på rutin. Vädringsgarderober hör framtiden till, ett alternativ som nu testas i projektet HSB Living Lab som Vedum är engagerat i.

Vad gäller Vedum vill Annelie Larsson bland annat framhålla produktkvalitetens och träråvarans betydelse för ett hållbart boende, och att det är ett schysst företag som värnar om sina anställda och har Svanenmärkta produkter. 

”Oavsett om vi pratar inredning, kläder eller något annat, så finns det en fråga vi som konsumenter alltid bör ställa oss när vi ska handla: kan och vill jag leva med den här produkten på lång sikt. Är svaret ja kommer vi också att vårda och ta hand om det vi köper, och då tycker jag att det är helt ok att slå till.”

Annelie Larssons tips för hållbarhet

  • Tänk långsiktig kvalitet.
  • Detoxa köket.
  • Ät mer grönt.
  • Tvätta mindre.
  • Köp produkter av trä.