Gå till innehåll

Skötselråd

Genom att ta hand om din badrumsinredning på rätt sätt håller du den ny och fräsch längre. Bläddra antingen igenom hela skötselanvisningen eller läs om det just du är intresserad av nedan.

 • Stommarna görs av fukttrög spånskiva belagd med melamin eller faner samt i vissa fall lackerad MDF-board. Vi har målade, fanerade och folierade luckor samt massiva träluckor. Samtliga har ett förstklassigt ytskikt. För rengöring rekommenderar vi att man använder en fuktig bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel som t.ex. tvål eller såpa. Undvik att använda starka rengöringsmedel som kan skada produkten. Notera! Om din badrumsmöbel behöver extra rengöring så undvik preparat som har en slipande effekt eller alkohol eftersom det lätt kan bli repor och onödigt slitage på ytan.

 • Porslin är ett keramiskt material som är levande i tillverkningsprocessen och därför kan mindre buktighet eller skevhet förekomma. Varje tvättställ genomgår en kvalitetskontroll och granskas för att hålla de toleranser som angetts. Porslinstvättstället har en glaserad yta som är lätt att hålla ren. Ytan är beständig mot de flesta kemikalier med undantag för starka syror (t.ex saltsyra och svavelsyra) och starka alkalier (t.ex kaustiksoda). Rengör ditt porslinstvättställ regelbundet med vanligt rengöringsmedel. Till daglig rengöring, använd en fuktig trasa. Vid svåra fläckar, använd ett  milt kalklösande rengöringsmedel (dvs. rengöringsmedel innehållande ättiksyra eller citronsyra). Dessa rengöringsmedel är ideala för att avlägsna eventuella kalkbeläggningar, läs alltid instruktionen på förpackningen.

  NOTERA!
  • Använd inte starka eller slipande rengöringsmedel eller avloppsrensningsmedel.
  • Använd inte alkaliska rengöringsmedel (dvs. ämnen med pH från 9 till 12).
  • Använd inte ångtvätt och slipsvampar.
  • Låt inte metallföremål bli liggande och rosta, rostfläckar kan missfärga ytan.
  • Använd inte rengöringsmedel med fluorvätesyra. Om detta används måste eventuella kvarvarande rester avlägsnas snabbt för att att undvika korrosion.
  • Undvik kontakt med hårfärgningsprodukter då dessa kan färga ytan

 • Tvättställ med Evermite-yta är jämn, porfri, slitstark och reptålig. Evermite är en yta av blank mineralkomposit med en mycket hög hårdhet. Mineralkomposit består i huvudsak av krossade mineraler med bindemedel. Rengör med en fuktig trasa med milt rengöringsmedel utan slipeffekt, ex. mild diskmedel alternativt medel som är avsedda för blanka ytor. Materialet tål max 70 grader. För att ge ytan ett extra skydd rekommenderas att man använder naturligt vax (ex. bivax) en gång per månad. Det är möjligt att ta bort små sprickor/skador med fint våtslippapper. Använd först papper med grovlek 1500 korn, och om nödvändigt, byt det till papper med grovlek 3000 korn. Därefter skall ytan poleras med en finkornig polerpasta som är avsedd för användning på målade ytor. Kalkrester kan tas bort med en blandning av ättika och vatten.

 • Tvättställ med Top Solid-yta är slitstarka och har ett slätt och stenliknande utseende. Top Solid är en yta av matt mineralkomposit med en mycket hög hårdhet. Rengör med en fuktig trasa med milt rengöringsmedel exempelvis tvål, såpa eller diskmedel. Alternativt vid svårare fläckar kan man använda bifogad vit rengöringssvamp, fuktad med vatten. Undvik att utsätta materialet för färgmedel, t.ex. hårfärg. Materialet tål max 70 grader. Smörj in ytan med barnolja en gång i månaden för att förhindra smuts att fastna i materialet och vattnet att lättare rinna av. Vid mindre repor kan man använda en vit Scotch Brite-svamp. Djupare repor kan försiktigt slipas bort med våtslippapper (1200 korn) eller en grön Scotch Brite-svamp.

 • Tvättställen är tillverkade i det stenliknande, slitstarka och lättskötta kompositmaterialet Solid Surface. Trots sitt namn är materialet solitt rakt igenom. Solid Surface har funnits på marknaden sedan 1964 och kallas ibland också akrylsten. Solid Surface är dessutom ett bra miljöval, eftersom det bland annat är tillverkat av mineraler från naturliga källor.

  Daglig vård
  Att ta hand om Solid Surface är snabbt och enkelt. Rengör ytan med vatten och tvål eller ett milt rengöringsmedel för att ta bort de flesta fläckar och smuts som kan ha lagt sig. Geltvättmedel och slipande produkter rekommenderas särskilt i kombination med Scotch Brite. Skölj ytan noggrant med rikligt med vatten. På så sätt kan du se till att den ursprungliga distinkta ogenomskinliga finishen av Solid Surface bevaras säkert.

  Hur man förhindrar skador
  Denna yta är mycket resistent mot fläckar i allmänhet. Ämnen som kosmetika och färgämnen kan fläcka ytan vid långvarig kontakt med materialet. Men kan tas bort genom att följa anvisningarna nedan. Materialet tål max 70 grader.

  Hur man tar bort envisa fläckar, repor och brännskador
  Små ytskador kan återställas med en Scotch Brite kombinerad med ett vanligt slipande rengöringsmedel. Om skadan fortfarande är synlig, slipa området igen med extra fint sandpapper.

  Lämpliga produkter
  Tvättmedelskrämer eller -pulver som CIF®, VIM® eller liknande produkter, som innehåller mikrogranulat som skurar ytan. Denaturerad etylalkohol kan också användas, se till att ytan sköljs sedan noggrant.

  Olämpliga produkter
  Lösningsmedel som aceton eller trikloretylen och andra kemikalier som starka syror (t.ex.muriatinsyra), starka baser (t.ex. kaustiksoda) eller mycket aggressiva ämnen för att rensa avlopp, lösningsmedel som används vid väggmålning etc. 

 • Kompositsten/mineralkomposit är ett konstgjort stenmaterial bestående av mineraler, färgpigment och bindemedel som blandas, för att sedan pressas, härdas, och slutligen poleras till en färdig topplatta. Ytan blir porfri och topplattan är därför hygienisk och enkel att rengöra. Kompositstenens egenskaper och utseende kan variera mellan olika fabrikat, det kan se ut som natursten och är tålig mot fläckar och repor. Trots att kompositstenen är värmetålig ska den inte utsättas för värmechocker. Kompositstenen är slitstark, hållbar och inte porös. Behöver aldrig impregneras och är dessutom enkelt att rengöra och underhålla.

  För daglig rengöring av din topplatta i mineralkomposit rekommenderar vi att man använder vatten och milt rengöringsmedel. Använd en bomullstrasa eller disktrasa med lite diskmedel så är det bara att torka av. Torkar man sedan torrt med en microtrasa så slipper man ränder efter disktrasan. Tänk på att alla rengöringsprodukter ska hålla ett pH-värde mellan 5-9. Produkter utanför detta pH-värde riskerar att skada ytan. Smuts på skivan torkas av så snart det är möjligt. Om bänkskivan har fått fettfläckar av t.ex. smink mm kan man tvätta av den med en skursvamp utan slippåverkan och diskmedel. Skölj bort allt diskmedel med våt bomullstrasa. Torka torrt med microtrasa. Mineralkomposit liksom granit och marmor, tål hög värme. Dock inte värmechocker. Så en plötslig värmeförändring av t.ex. en varm hårfön eller plattång kan skada ytan. Använd därför alltid underlägg.

 • Badrumsmöbler utsätts givetvis för mer fukt än möbler i övriga rum i hemmet. Våra badrumsmöbler är anpassade för badrummet och gjorda i fukttåliga material, både på in- och utsidan. Men även om våra badrumsmöbler är det, ska de inte utsättas för vatten eller extremt hög luftfuktighet. Tänk på att se till att ventilationen är god och att möblerna placeras på ett sådant avstånd från badkar/dusch att vatten inte kan skvätta direkt på möbeln. Blöta fläckar, även vanligt vatten, torkas upp så snart som möjligt för att undvika att fukt tränger in i skarvar. Vårda din badrumsmöbel med omsorg, så kommer den att skänka trivsel i många år framöver.

Lätt att montera rätt

För att göra det enklare för dig att montera inredningen till ditt badrum har vi tagit fram tydliga monteringsanvisningar. Välj den serie eller det tillbehör som du ska montera och behöver hjälp med.