Gå till innehåll

Skötselråd

Genom att sköta ditt kök på rätt sätt håller du det nytt och fräscht längre. Ytorna har olika beläggning och reagerar olika i kontakt med rengöringsmedel och kemikalier. I vår skötselanvisning har vi samlat några råd som ditt Vedumkök mår bra av. Nedan kan du även ta del av några vanliga frågor som vi får kring nya kök.

  • Tänk på att trä är ett levande material som inte har samma struktur/utseende genom hela trädet. Detta kan även påverka kulörer som föranleder så de inte blir identiska alla gånger. Ljusinfall och ljussättning kan påverka synintrycket, färger kan få olika nyanser beroende på lamptyp och mängden ”naturligt” ljus. Men charmen med ett träkök är just att alla delar inte är identiska utan man kan se vissa variationer och detta berättigar därför normalt inte till reklamationer.

  • Detta är ett faktum då vissa material ej är lämpliga till vissa detaljer. T.ex. har en fanérad sockel överlägsna egenskaper gentemot en homogen sockel vad gäller formbeständighet. Massivt trä har en förmåga att ”slå” och ”vrida” sig, och det vill man inte. 

  • Trä är ett levande material och mognar en tid efter montering. Vissa träslag har en mognadstid på över 6 månader. Detta ska finnas i åtanke när man köper träluckor att de måste tillåtas mogna, detta berättigar normalt inte till reklamationer.

  • Ljusa målade luckor har viss benägenhet att ”åldersgulna” beroende på  bland annat ljuspåverkan. Kraftig rökning och vitmålade kök hör inte ihop. Nikotinet gör att luckorna gulnar, ingen vit färg motstår detta.

  • Ett nybyggt hus som ej är fullt uttorkat innehåller en ökad mängd fukt.  Även i ett gammalt hus kan fuktigheten variera kraftigt mellan årstiderna.  Fuktigheten kan leda till att framför allt ”större” luckor i trä kan bli skeva,  då de torkar mer från en sida än den andra. Ibland kan det avhjälpas med magneter på lucka och i stomme. Detta fenomen kan inträffa i skafferiskåp där man har en ventil med friskluft. Den luften är normalt fuktigare än inomhusluften. Massiva träluckor är alltid ett levande material och utsätts hela tiden för olika fuktighetskvoter i luften vilket gör att luckorna alltid kommer röra sig lite. Detta berättigar normalt inte till några reklamationer.

  • Det beror sannolikt på att skåpen inte är monterade korrekt. Kontrollera  med vattenpass att de sitter rätt, både lodrätt och vågrätt. Om väggarna inte är jämna, lägg något mellan skåpet och väggen så att skåpet inte dras ur vinkel när det skruvas fast i väggen.

Lätt att montera rätt

Med hjälp av våra monteringsanvisningar kan du montera din inredning på ett korrekt sätt. Bläddra antingen i vår samlade monteringsanvisning eller hitta en specifik monteringsanvisning för just det du behöver hjälp med.