Gå till innehåll

Så gör du om ditt kök utan att behöva byta ut det

Vedum tipsar

Går du och drömmer om att göra om ditt kök? Köket är ett av de rum vi använder mest, och där praktiska och inspirerande lösningar verkligen kan underlätta vardagen.

Publiceringsdatum

Köket har fått en allt större roll i våra liv under de senaste åren. Här lagar vi inte längre bara mat, utan det är även en plats för umgänge, läxläsning, lek, hemarbete och mycket annat. Livet helt enkelt! På Vedum har vi över 100 års erfarenhet av inredning till hemmet, och vår kunskap sitter inte bara i våra väggar. Den följer med hem till dig. 

Här är sex tips till dig som vill göra om ditt kök, utan att byta ut det. Allt från smart och sittvänlig förvaring, till rätt belysning. Tipsen kommer från Vedum Kök & Bads designansvarig, Jenny Andersson.

1. Byt knoppar och handtag 

Små detaljer kan ändra hela uttrycket i ditt kök, och just handtag och knoppar är en sådan sak som gör större skillnad än många tror. En lucka som känts daterad blir plötsligt modern, eller så kan den avskalade stilen bytas ut till en mer personlig sådan. Förutom en mängd stilar, finns också en mängd olika material och nyanser att välja på. Kom bara ihåg att mäta dina befintliga handtag noggrant och ta hänsyn till befintliga borrhål när du väljer nytt. Se alla våra handtag och knoppar.

Handtag Akleja i jordröd färg som matchar med passlisten.

Luckan Liv i brun ek med handtag Tibast i svart.

2. Sittvänlig förvaring med en praktisk sittbänk

Outnyttjade ytor, så som under kökets fönster eller ett tomt hörn, kan lätt förvandlas till en myshörna för hela familjen, med massor av smart förvaring. Lösningen stavas sittbänk. En trendig lösning som kombinerar vårt behov av förvaring, med vår vilja att umgås. Det finns sittbänkar med källsortering, eller med skåp och lådor under, och längd går att variera efter kökets förutsättningar. Slå dig ner!

Sittbänk med god förvaring under.

3. Lys upp!

Trivs du inte i ditt kök? Belysningen bidrar ofta till att man inte trivs, fast man inte vet om det. Ett kök behöver både god arbetsbelysning och stämningsbelysning. Se till att all belysning har samma färgtemperatur, för bästa möjliga harmoni. Tänk också på om du gillar varmt eller kallt ljus. Här är det antal Kelvin som avgör! Högt antal ger kallare ljus, medan lägre Kelvin, från 3000 och nedåt, brukar klassas som varmvitt. Vi har märkt att de flesta suktar efter varmvitt ljus, därför har vi på Vedum valt att göra våra LED-belysningar i 3000 Kelvin.

Tänk nytt! Använd vår belysning Long både lodrätt och vågrätt.

Vår belysning Tuve finns i två storlekar och i svart eller krom.

4. Sätt upp vägghyllor

Det är väldigt trendigt med luftiga kök, där allt fler väljer bort överskåp. Samtidigt har många ett skriande behov av mer förvaring. Ett sätt att behålla den luftiga känslan men ändå få mer förvaring, är att sätta upp vägghyllor. Vägghyllor i köket är både praktiskt, och ger dig vacker förvaring. Vi blir dessutom allt mer kreativa i hur vi placerar våra väggskåp, som kan bli både en möbel och inredningsdetalj. Se alla våra hyllor här.

Gör ett skräddarsytt utrymme med hjälp av hyllor för din kaffemaskin och finaste koppar.

Hyllplan och dekorsida i matchande valnöt.

Hyllor för ett mer öppet uttryck.

5. Bli med köksö

Köksöar är fantastiska! Man samlas runt en köksö och lagar mat, bakar och samtalar. I många kök ersätter köksön dessutom matplatsen, samtidigt som den öppnar upp för massor av klok förvaring och ger en stor och praktisk arbetsyta. Det är ingen slump att alla vill ha det nu. Köket blir helt enkelt mer praktiskt, snyggare och mer socialt.

En stor köksö i elegant mörkgrå med både sittplatser och arbetsyta.

En köksö i två nivåer med plats både för att förbereda middagen och äta den.

Så skapar du en praktisk köksö

Vedums köksinredare Lisbeth Fogel delar här med sig av sina bästa tips. Allt från hur man planerar in en köksö i det lilla köket – till ett smart kartongknep för den som drömmer om en egen ö men är osäker på om den ryms.

6. Testa en ny kulör

Tröttnat på kaklet? Nu finns det en uppsjö av fina stänkpaneler på marknaden, som ofta går att få i samma stil som bänkskivan. Panelerna finns i en mängd material, så som laminat, kakellaminat, glas, massivträ, metall och sten. Stänkpaneler är enkla att sätta upp, och ändrar hela känslan i köket. Och apropå kulör, att måla om väggarna i köket kan verkligen förändra hela rummet. Just nu drömmer vi om naturliga, sobra väggfärger i mjuka nyanser. 

Bänkskiva och stänkskydd i naturstenen Verde Guatemala.

Den varma gula väggfärgen skapar en balans mellan de mörka och ljusa nyanserna.

Skapa ditt drömkök tillsammans med oss.

Boka ett kostnadsfritt möte med en erfaren köksinredare. Du har önskemålen, vi har kunskapen - tillsammans skapar vi ditt drömkök!