Gå till innehåll

Rätt ljus i kök och badrum

Vedum tipsar

Trivs du inte i ditt kök eller badrum? Belysningen kan vara skillnaden mellan en trevlig och en trist miljö och bidrar ofta till att man inte trivs, fast man inte vet om det. Som tur är gör små justeringar stor skillnad. Vi har samlat några tips på saker som du kan tänka på när du ljussätter ditt hem.

Publiceringsdatum

Rätt ljus betyder mycket för ditt hem, och i köket och badrummet har belysningen både praktiska och estetiska funktioner. Det är lika viktigt att belysningen gör att du kan utföra vissa sysslor på ett effektiv och säkert sätt, som att det skapar en mysig och trevlig känsla i rummet. Förberedelserna inför en trevlig middag kräver, som vi alla kan hålla med om, ett helt annat ljus än själva middagen i sig.

En lite kraftigare arbetsbelysning är bra att ha där du läser dina recept, skär grönsaker eller hjälper någon med läxan.

Ljuset är viktigt för inredningen, så se till att tänka på belysningen redan från början när du planerar ditt kök eller badrum. Fundera över vilken funktion ljuset ska fylla i din vardag och försök sedan blanda olika typer av ljus, både för att skapa rum i rummet och för att anpassa det till olika tidpunkter och aktiviteter. Ofta talar man om allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.

Tänk nytt! Använd vår linjära belysning Long både vågrätt och lodrätt.

Sätt belysning under ditt vägg- eller vitrinskåp för att ge ljus åt hela arbetsytan.

Tänk även på att lysa upp inne i ditt vitrinskåp för att skapa perfekt stämningsbelysning.

100% LED-belysning

På Vedum arbetar vi i första hand med att utveckla arbetsljus som är jämnt, skuggfritt och matchar våra kök och badrum men självklart kan vi hjälpa dig att skapa en fungerande helhet. Sedan 2019 är dessutom all Vedums belysning, för badrum, kök och tvättstuga i 100 procent LED.

Våra LED-lampor förbrukar upp till 85 procent mindre energi, och håller upp till 20 gånger längre än traditionella glödlampor. 

Man brukar prata om åtta ljuspunkter i varje rum som en tumregel – en regel som kan tas med en nypa salt när det kommer till exempelvis badrum. Men det är tydligt att intresset för bra belysning ökar även när det kommer till badrum.

”Vi vill ha allt mer, och allt smartare belysning i våra badrum. Allt från effektiva LED-lampor som lyser upp lådor och speglar – till handplockade vägglampor. Ingenting lämnas åt slumpen, och belysningen är en självklar del i badrumsplaneringen”, säger Vedums designansvarig Jenny Andersson.

Se mer av vår badrumsbelysning.

Många av våra belysningar går att sätta både på speglar och spegelskåp.

Spegelskåpet Ramsen har integrerad belysning både ovan och under skåpet.

Belysningen är dessutom justerbar i färgtemperatur och styrka.

Med lådbelysning blir det enklare att hitta det du behöver. Och så är det ju snyggt också!

Tänkvärt om belysning

  • Skapa rum i rummet med ljus. Tänk som en scenograf, låt ljuset gestalta rummet. Du kan också belysa vissa detaljer i rummet för att skapa en mer inbjudande känsla.

  • Blanda olika typer av ljus; arbetsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. 

  • Planera belysningen redan från början. Utgå från ljusets funktioner, både praktiska och estetiska.
     
  • Se till att all belysning har samma färgtemperatur, för bästa möjliga harmoni. Tänk också på om du gillar varmt eller kallt ljus. Här är det antal Kelvin som avgör! Högt antal ger kallare ljus, medan lägre Kelvin, från 3000 och nedåt, brukar klassas som varmvitt. Vi har märkt att de flesta suktar efter varmvitt ljus, därför har vi på Vedum valt att göra våra LED-belysningar i 3000 Kelvin.
     
  • En dimmer är perfekt för att ha möjlighet att anpassa ljuset till olika aktiviteter.