Rätt ljus i kök och badrum

Skillnaden mellan en trevlig och trist miljö

Plats:
Vedum
Datum:
Maj 2016

Belysningen kan vara skillnaden mellan en trevlig och trist miljö. Som tur är gör små justeringar stor skillnad. Med lite planering kan alla lära sig att använda ljus på ett bättre sätt, säger ljusdesignern Torbjörn Eliasson på arkitektbyrån White. 

Torbjörn Eliasson menar att intresset och förståelsen för belysningens betydelse har ökat på senare år, men att det fortfarande finns mycket att göra på området. − Bra belysning handlar inte om mängden mätbart ljus, utan hur man använder ljuset för att gestalta rummet. Det viktigaste när man planerar belysningen är att utgå från ljusets funktion. Först när man verkligen vet vad man ska ha ljuset till, ska man fundera på vilken lampa man vill ha, säger han. Enkelt uttryckt kan man säga att ljuset har både funktionella och estetiska uppgifter. I ett kök eller ett badrum behöver man ljus för att kunna utföra vissa sysslor på ett effektivt och säkert sätt – skära grönsaker eller måla läpparna. Men ljuset ska också göra rummet vackrare och mysigare. − Jag brukar tala om att man ska tänka scenografiskt. Det är inte så avancerat som det låter utan betyder bara att man använder sig av färger, material och textur i ett rum när man ljussätter det. 

1170x780Rättljus.jpg

En lite kraftigare arbetsbelysning är bra att ha där du läser dina recept, skär grönsaker eller hjälper någon med läxan. 

En grundregel när det gäller ljussättning är att man ska blanda många olika typer av ljus. Ofta talar man om allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. − Vi arbetar i första hand med att utveckla arbetsbelysning som är anpassat till vårt bad- och kökssortiment, säger Niklas Efraimsson. Men det är viktigt att komplettera med annan belysning för att våra produkter ska komma till sin rätt. Köket ska förstås vara praktiskt att laga mat i. Därför behövs det bra arbetsbelysning som är jämn, skuggfri och återger färger på ett naturligt sätt. Men eftersom köket används till så mycket mer än matlagning – allt ifrån läxläsning och jobb till romantiska middagar – är det också viktigt med flexibilitet och att man har olika typer av ljus. 
570x855Rättljus6.jpg

Olika typer av ljus skapar en trevlig helhet i rummet. 

Tänkvärt om belysning

  • Skapa rum i rummet med ljus. Tänk som en scenograf, låt ljuset gestalta rummet. 
  • Blanda olika typer av ljus; arbetsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. 
  • Planera belysningen redan från början. Utgå från ljusets funktioner, både praktiska och estetiska. 
  • Färgtemperatur på LED-belysningar mäts i kelvin (K). Ett varmvitt ljus finns i regel i intervallet 2500-3500K och har ett gulaktigt sken. Ett lågt värde på kelvin-skalan ger ett varmare sken och ett högre värde ett kallare ljus.


 

− Ett tips är att ha en dimmer som gör att ljuset går att anpassa till olika typer av aktiviteter. Ett annat är att belysa vissa detaljer i rummet för att på så sätt skapa en mer inbjudande känsla. Tänker du rama in matbordet med ljus så tänk på att hela bordsytan täcks – har du ett långt bord kan det därför behövas flera lampor i rad, säger Torbjörn Eliasson. Kraven på badrumsbelysning liknar de som finns i köket, även om kravet på arbetsljus kanske är ännu viktigare här. Men det är också viktigt att blanda upp det funktionella ljuset med allmän- och stämningsbelysning. − Vi har valt att arbeta med neutral vit belysning för att ge effektiv arbetsbelysning vid spegel och handfat samtidigt som ljuset är behagligt för ögat, säger Niklas Efraimsson. Vedum jobbar främst med LED-belysning. LED-lampor har lång livslängd samtidigt som de också är energisnåla, säger Niklas Efraimsson. 
 
Vill du veta mer om våra belysningar till köket och badrummet så hittar du ytterligare information här: KÖK BADRUM
 
570x855Rättljus4.jpg

Med lådbelysning blir det enklare att hitta det du behöver. Och så är det ju snyggt också!

570x855Rättljus5.jpg

Den inbyggda belysningen ger ett bra ljus för till exempel rakning eller sminkning. Ljuskanten runt spegeln ger ett dekorativt intryck. 

1170x780Rättljus2.jpg

 

1170x780Rättljus3.jpg

 

1170x780Rättljus4.jpg

 

1170x780Rättljus5.jpg