Rätt ljus i kök och badrum

Skillnaden mellan en trevlig och trist miljö

Plats:
Vedum
Datum:
Mars 2020

Trivs du inte i ditt kök eller badrum? Belysningen kan vara skillnaden mellan en trevlig och en trist miljö och bidrar ofta till att man inte trivs, fast man inte vet om det. Som tur är gör små justeringar stor skillnad. Vi har samlat några tips på saker som du kan tänka på när du ljussätter ditt hem.

Rätt ljus betyder mycket för ditt hem, och i köket och badrummet har belysningen både praktiska och estetiska funktioner. Det är lika viktigt att belysningen gör att du kan utföra vissa sysslor på

ett effektiv och säkert sätt, som att det skapar en mysig och trevlig känsla i rummet. Förberedelserna inför en trevlig middag kräver, som vi alla kan hålla med om, ett helt annat ljus än själva middagen i sig.

1170x780Rättljus.jpg

En lite kraftigare arbetsbelysning är bra att ha där du läser dina recept, skär grönsaker eller hjälper någon med läxan. 

Ljuset är viktigt för inredningen, så se till att tänka på belysningen redan från början när du planerar ditt kök eller badrum. Fundera över vilken funktion ljuset ska fylla i din vardag och försök

sedan blanda olika typer av ljus, både för att skapa rum i rummet och för att anpassa det till olika tidpunkter och aktiviteter. Ofta talar man om allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.

1170x780-Vedum-Kok-Liv-Brunbetsad-Belysning.jpg

Tänk på att blanda olika typer av ljus i dina rum; arbetsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. Det skapar en trevlig helhet i rummet. 

 

570x855-Vedum-Kok-Alice-Sandbeige-Belysning.jpg

All Vedums belysning, för badrum, kök och tvättstuga är 100 procent LED. 

Tänkvärt om belysning

 • Skapa rum i rummet med ljus. Tänk som en scenograf, låt ljuset gestalta rummet. Du kan också belysa vissa detaljer i rummet för att skapa en mer inbjudande känsla.
   
 • Blanda olika typer av ljus; arbetsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. 
   
 • Planera belysningen redan från början. Utgå från ljusets funktioner, både praktiska och estetiska.
   
 • Se till att all belysning har samma färgtemperatur, för bästa möjliga harmoni. Tänk också på om du gillar varmt eller kallt ljus. Här är det antal Kelvin som avgör! Högt antal ger kallare ljus, medan lägre Kelvin, från 3000 och nedåt, brukar klassas som varmvitt. Vi har märkt att de flesta suktar efter varmvitt ljus, därför har vi på Vedum valt att göra våra LED-belysningar i 3000 Kelvin.
   
 • En dimmer är perfekt för att ha möjlighet att anpassa ljuset till olika aktiviteter. 


 

1170x780-Vedum-Kok-Maja-Mellangrå-Belysning.jpg

Om du vill rama in matbordet med ljus är det viktigt att tänka på att hela bordsytan täcks.
Har du ett långt bord kan det därför behövas flera lampor i rad.  

Man brukar prata om åtta ljuspunkter i varje rum som en tumregel – en regel som kan tas med en nypa salt när det kommer till exempelvis badrum. Men det är tydligt att intresset för bra belysning ökar även när det kommer till badrum.

”Vi vill ha allt mer, och allt smartare belysning i våra badrum. Allt från effektiva LED-lampor som lyser upp lådor och speglar – till handplockade vägglampor. Ingenting lämnas åt slumpen, och belysningen är en självklar del i badrumsplaneringen.”, säger Vedums designansvarig Jenny Andersson.

 

570x855-Vedum-Badrum-Anno-Havregul-Spegel.jpg

Den inbyggda belysningen ger ett bra ljus för till exempel rakning eller sminkning. Ljuskanten runt spegeln ger även ett dekorativt intryck.  

570x855-Vedum-Badrum-Mezzo-Skogsgron-Belysning.jpg

Våra badrum blir allt mer ombonade och rumsliga - och då är mysig, vacker belysning helt rätt. 

 

1170x780-Vedum-Badrum-Anno-Sandbeige-Belysning.jpg

Med lådbelysning blir det enklare att hitta det du behöver. Och så är det ju snyggt också!

På Vedum arbetar vi i första hand med att utveckla arbetsljus som är jämnt, skuggfritt och matchar våra kök och badrum men självklart kan vi hjälpa dig att skapa en fungerande helhet. Sedan 2019 är dessutom all Vedums belysning, för badrum, kök och tvättstuga i 100 procent LED.

Våra LED-lampor förbrukar upp till 85 procent mindre energi, och håller upp till 20 gånger längre än traditionella glödlampor. Vill du veta mer om våra belysningar till köket och badrummet så hittar du ytterligare information här: KÖK BADRUM