Skapa köksön du alltid drömt om

Vedums bästa tips

Datum:
Juni 2022

Köksön är här för att stanna. Den är inte bara praktisk och flexibel, utan har kommit att bli hemmets mittpunkt. Det är här vi lagar mat, läser läxor och umgås. Så hur ska man tänka när det är dags att bli med köksö? Vedums köksinredare Lisbeth Fogel delar här med sig av sina bästa tips. Allt från hur man planerar in en köksö i det lilla köket – till ett smart kartongknep för den som drömmer om en egen ö men är osäker på om den ryms.

1170x780-Vedum-Edit-dimgron.jpg

Köksön – hemmets absoluta mittpunkt! Köket blir mer praktiskt, snyggare och socialare med en köksö. 

Idag inreds det moderna hemmet med fokus på trivsel och funktion, men också med en stor dos flexibilitet. Köket har kommit att bli lika mycket en plats för umgänge, läxläsning eller ett digitalt möte – som ett rum för matlagning och måltider.

   – Köksön har gått från att vara enkel i sin utformning till att bli unik för varje kök. Jag upplever att i stort sett alla kunder vi möter drömmer om en skräddarsydd köksö och det finns mycket större möjligheter idag jämfört med tidigare. Nu är det till exempel många som placerar spishällen med en integrerad fläkt eller takfläkt i sin köksö, för att bibehålla luftigheten i rummet och inte tappa funktion. Det är en väldigt klok lösning, säger Lisbeth Fogel, köksinredare på Vedum.

1170x780_Maja_havregul_01.jpg

Rätt sak på rätt plats! Fundera på arbetsflödet i köket när du ska planera din köksö.

1. Förberedelser är A och O
Innan det är dags att bli med köksö är det viktigt att tänka igenom alla detaljer. Mät utrymmet där du vill placera köksön, till exempel med kartonger. Det ger en känsla av hur stor yta du kan nyttja och hur luftigt det känns runt om. Fundera också på arbetsflödet i köket. Var vill du ställa av den varma plåten? I vilken del av köket passar det att barnen gör sina läxor? Vad behöver du snabbt komma åt, och vad kan gömmas undan? 

1170x780-Vedum-Maja-mellangra.jpg

Skapa ordning och reda i köket genom att låta din köksö fylla ditt förvaringsbehov. 

2. Köksö i ett litet kök
Det går ofta bra att få in en smart och vacker köksö även i det lilla köket, om du tänker till smart. En köksö behöver till exempel inte stå mitt i rummet. Men det är viktigt att tänka på tillgänglighetsmåttet. Du bör ha öppna ytor att röra dig på kring ön. Rekommendationen är cirka 1100 – 1200 millimeter. Bygger du en helt ny köksö eller gör en renovering med slutbesiktning är till och med tillgänglighetsmåttet ett krav.

1170x780_Vedum-Molly-Vitpigmenterad-ek.jpg

Vilka funktioner saknas i det nuvarande köket? Kanske är det sittplatser för att göra läxorna eller plats att förbereda och äta middagen. 

3. Uppgradera en befintlig köksö
Har du en gammal köksö kan du enkelt ge den nytt liv genom relativt små medel. Byt bänkskiva, skapa möjlighet till sittplatser eller bygg på köksön genom att placera skåp på baksidan. Vi på Vedum är proffs på att ge skräddarsydda råd och kan hjälpa dig att ge din köksö nytt liv. Dessutom älskar vi återbruk!

570x855-Vedum-The-Barn.jpg

Häll med integrerad köksfläkt skapar ett öppet uttryck. 

570x855-Vedum-Edit-dimgron-bankskiva.jpg

Bänkskiva med mjukt rundade hörn. 

4. Årets hetaste trender
I år är det många som efterfrågar en inbyggd vinkyl i sin köksö. Också hällen med integrerad fläkt står på mångas önskelista. Nytt för i år är rundade hörn på köksön, en nyhet som har kommit att bli kundernas favorit. De rundade hörnen ger ett mjukt, dynamiskt och modernt intryck, dessutom skyddar det små huvuden från 90-gradershörn i precis rätt höjd.

570x855_Dofta-pa-vedum-Linda-Hansson2.jpg

Låt knoppar bli till krokar på din köksö – det är både smart och snyggt. Här syns vår knopp Havtorn i svart.

570x855-Vedum-Moa_linnebeige.jpg

Bra belysning är viktigt även ovanför köksön. Tänk på det redan från början när ni planerar köket.

5. Förvaring och detaljer
Att fylla din köksö med olika lådsystem, hyllor och skåp hjälper dig att skapa ordning och reda i köket. Köksön kan sluka massor av förvaring, utan att förlora vare sig funktion eller stil. Och genom att addera personliga detaljer, som knoppar och handtag, skapar du både karaktär och extra funktion. Tänk också på belysningen redan när du planerar din köksö. Du behöver ofta en kombination av bra arbetsbelysning och mysig stämningsbelysning.

1170x780_Vedum-Moa-Linnebeige-Köksö.jpg

Vi har gjort det enklare och roligare att hitta rätt köksö! Testa att skapa din egen köksö i vårt inspirationsverktyg.