Gå till innehåll

Smarta lösningar för ditt kök

Vedum tipsar

En dold skärbräda, socklar fyllda med bakplåtar och förvaring som är skön att vila på. Att planera för ett funktionellt kök handlar om att vara påhittig och nyttja alla mellanrum. Men hur ska man tänka? Vi listar fem smarta lösningar i köket som gör hemmets hjärta funktionellt och stilrent men samtidigt socialt. Dessutom berättar vår köksinredare, Lisbeth Fogel, om sina favoriter i det kloka köket.

Publiceringsdatum

Köket har fått en allt större roll i våra liv under de senaste åren. Här lagar vi inte längre bara mat, utan det är även en plats för umgänge, läxläsning, lek, hemarbete och mycket annat. Livet helt enkelt! På Vedum har vi över 100 års erfarenhet av inredning till hemmet, och vår kunskap sitter inte bara i våra väggar. Den följer med hem till dig. 

Vår köksinredare Lisbeth Fogel hjälper dagligen kunder från hela landet att rita upp sina drömkök, och ett önskemål som ofta dyker upp är att hitta utrymmen för hela familjens behov. 
     – Inget kök är det andra likt! Finns det en ”knivnörd” i familjen måste man tänka till vad gäller förvaring av kockknivarna. Den bakintresserade kanske vill få in förvaring för ett bakbord någonstans. I de flesta kök blir det över ytor med lite svåra mått, någon decimeter bara. När jag ritar kök är det självklart att jag försöker nyttja varje millimeter. Då brukar jag exempelvis passa på att nyttja dessa ytor för utdragbara smala skåp där flaskor med olja, vinäger och kryddor får plats! Det viktigaste när man planerar sitt kök är funktionalitet och bra ytor för socialt umgänge. I min värld är det faktiskt viktigare än det estetiska, för det är det som avgör hur stor användning du har för ditt kök, säger Lisbeth Fogel, köksinredare på Vedum.

Min absoluta favorit bland våra smarta lösningar på Vedum är nog ändå den integrerade skärbrädan. Jag har själv två stycken i mitt eget kök som jag använder jämt!

Lisbeth Fogel, köksinredare på Vedum

1. Välj (minst en!) integrerad skärbräda

Den integrerade skärbrädan är visserligen ingen nyhet, men en väl beprövad klassiker som förtjänar sin renässans. Dels för att användas som just skärbräda, för att skära till exempel bröd, men det blir också en smart och tålig avställningsyta. Varför inte låta plåtarna stå på jäsning på skärbrädorna när det är dags för bak, det frigör utrymme på köksbänken under tiden. Ska råvaror likt fisk eller kyckling hanteras kan man med fördel lägga på en lös skärbräda ovanpå. 

Integrerad skärbräda – vår köksinredare Lisbeth Fogels favorit bland Vedums smarta lösningar.

2. Nyttja hörnen till max

Det är klokt att låta hörnen stå i centrum i köket. Tillhör man till exempel den lyckliga skaran som får plats med ett hörnskafferi är det en mycket god idé. Ett hörnskafferi ger en bra överblick även om skåpet är både stort och djupt, tack vare hyllplan som går omlott, och är i olika höjder. Utöver det finns även andra smarta lösningar, som hörnskåpsinredning som gör att man får in mycket och tunga saker i skåpen i hörnen samtidigt som de är enkla att komma åt.

Vårt unika hörnskafferi tillåter dig att ta vara på hörnen och nyttja dem på bästa sätt.

Tack vare hyllplan som går omlott, och är i olika höjder, får du en bra överblick över ditt hörnskafferi.

Utdragbar och smidig hörnskåpsinredning är en annan favorit.

3. Ge jalusiskåpet en chans

Ett jalusiskåp är perfekt för den som vill ha vardagens köksmaskiner tillgängliga, utan att behöva plocka fram och tillbaka dem. Här kan till exempel brödrosten och vattenkokaren få plats, samtidigt som de är tillgängliga och i rätt arbetshöjd. Om man dessutom har eluttag i skåpet så är det här kökets nya favorit. Jalusiskåp placeras ofta i ett naturligt hörn i ett vinkelkök, gärna så att det möter en högskåpsvägg. Alternativt så kan ett rakt kök avslutas med ett jalusiskåp – eller varför inte som ett öppet avslut då skåpet i sig har en snygg utformning. 

Planera in ett jalusiskåp där du kan dölja vardagens köksmaskiner, samtidigt som de är lättillgängliga.

Skapa ditt drömkök tillsammans med oss.

Boka ett kostnadsfritt möte med en erfaren köksinredare. Du har önskemålen, vi har kunskapen - tillsammans skapar vi ditt drömkök!

4. Sittvänlig förvaring med praktisk sittbänk

Sittbänkarnas tid är här, en trendig lösning som kombinerar vårt behov av förvaring, med vår vilja att umgås. Outnyttjade ytor, under kökets fönster eller i ett tomt hörn, kan lätt förvandlas till en myshörna för hela familjen med massor av smart förvaring. Och variationerna är många. Sittbänken blir till exempel en perfekt plats för källsortering av papper eller glas, som annars tenderar att ta mycket utrymme i skåpet under diskhon. Med skåp eller lådor under sittbänken får man en fantastisk extra förvaring som rymmer allt från bunkar, filtar till sällskapsspel och leksaker. Sittbänkarnas längd går dessutom att variera efter kökets förutsättningar. 

Sittbänkarnas tid är här! De kombinerar vårt behov av förvaring, med vår vilja att umgås.

Sittvänlig förvaring i köket!

Med skåp eller lådor under sittbänken får man en fantastisk extra förvaring som rymmer allt från bunkar, filtar till sällskapsspel och leksaker.

5. Använd socklarna till förvaring

Fågel, fisk eller mittemellan? Här gömmer vi skatten längst ner! Har man ett litet kök så är det en klok idé att rita in sockellådor under bänkskåpen. Förutom att det blir dold förvaring, så är det också ett sätt att nyttja en yta som annars står orörd. Välj en sockellåda med smart pushöppning så blir det ännu mer praktiskt.

Sockellådor är ett perfekt sätt att nyttja en yta som annars står orörd.

6. Bonustips!

Det finns förstås många fler praktiska lösningar som ger hemmets hjärta smarta funktioner. Till exempel att välja push på diskbänkskåpet. Det är särskilt praktiskt när kladdiga händer eller händer fulla med potatisskal ska öppna skåpet. En push med knät och voilà! Dolda utdragbara lådor bakom traditionella luckor är ytterligare en nämnvärd smart lösning. Perfekt för förvaring av lite större köksmaskiner som inte får plats i en vanlig låda, då kan du dra ut de dolda lådorna och enkelt lyfta ur maskinerna.

Dolda utdragbara lådor bakom traditionella luckor är en annan smart lösning för köket.