Natursten

Bänkskivor i natursten

Natursten är ett samlingsnamn för granit, marmor, kalksten och andra stensorter som bryts ur berget. Natursten är ett material som bryts i stora block, sågas i skivor och behandlas. Avvikelser i nyans, mönster och ytstruktur förekommer, vilket gör varje skiva unik. Bänkskivor i natursten är slitstarka och enkla att leva med. De kräver minimalt med underhåll och är mycket tåliga. En bänkskiva i granit ger ett genuint och exklusivt intryck, framkanten på stenskivan kan fås fasad eller postad. Bänkskivor i sten offereras separat, kontakta din närmaste utställning eller vår kundtjänst för mer information. Våra bänkskivor i natursten finns i prisgrupper från 1-4.
Kantprofiler_sten.png
Rak fasad kant                           Postad kant

GRANIT (SILIKATSTENAR)
Granit är uppbyggt av hårda silikatmineral som är motståndskraftiga mot kemisk påverkan av till exempel sura ämnen och mot mekanisk påverkan. Granit tål i allmänhet alla slags rengöringsmedel som används i hushållet. Generellt rekommenderas granit som bänkskivor till kök.
MARMOR/KALKSTEN (KARBONATSTENAR)
Marmor och kalksten har karbonatmineral (kalcit) som huvudmineral och båda stensorterna har likartade tekniska egenskaper. Marmor och kalksten är båda känsliga för syror som kan etsa och ge märken i stenen. Syror finns i till exempel sura rengöringsmedel, fruktjuice, vin etc. Kolsyra är ett annat ämne som kan etsa stenen. Syrorna påverkar dock inte stenens hållfasthet, utan orsakar enbart estetiska skador. Är man medveten om och accepterar riskerna för fläckbildning, kan även dessa stensorter vara bra material för bänkskivor till kök.