Gå till innehåll

Välj en passande planlösning

När du planerar ditt kök är det bra att känna till några olika grundläggande planlösningar. Det gör det enklare att göra ditt kök så trivsamt och praktisk som möjligt.

Vi brukar utgå från det som kallas linjärt kök, L-format kök, U-format kök, parallellkök och en variant av parallellkök med högskåpsvägg och köksö. Självklart är det sedan möjligt att anpassa planlösningen efter dina speciella önskemål och behov.

Linjärt kök

I mindre utrymmen är ett linjärt kök en bra lösning. Med ett lämpligt avstånd mellan de olika arbetszonerna får du plats med både arbetsytor och avställningsytor. Har du större utrymme kan du kombinera med en köksö.

L-format kök

Ett L-format kök gör det enkelt att få arbetsflödet i köket att fungera bra. Med gott om plats mellan häll/ugn och diskho frigörs massor av plats för matlagning och bakning. Har du större utrymme kan du kombinera med en köksö.

U-format kök

En praktisk lösning för ett stort kök. Den ger massor av bänkyta och förvaringsutrymmen samtidigt som arbetszonerna kan placeras på lämpligt avstånd från varandra.

Parallellkök

Passar bra i avlånga rum och för genomgångsrum. Här finns möjligheter att skapa en lösning med gott om både förvaring och arbetsytor.

Parallellkök med högskåpsvägg och köksö

En modern variant av parallellköket som är vanlig i öppna planlösningar. Ger extra utrymme för gemenskap, matlagning och förvaring. En trevlig samlingsplats för familj och vänner.