Hemma hos familjen Enhörning

Ett hus för livet

Produkter i bild:
Kök Annika vit med vit grepplist
Datum:
September 2014

Caroline och Joel Enhörning trivdes egentligen alldeles utmärkt med sitt boende. Men så blev huset de gått och sneglat på ett tag till salu. Och då kunde de inte låta bli att gå på visning. ”Vi kände direkt att det var rätt för oss”, säger Joel Enhörning.

 

Vardagsrummet hemma hos familjen Enhörning

Det är lite svårt att hitta familjen Enhörnings hus. Det är byggt längst in på en så kallad skafttomt och gömmer sig därför lite från gatan i det äldre villaområdet på en av sluttningarna ner mot Jönköping. Väl framme vid huset bjuder det på en magnifik utsikt över Vättern. 

Rymden, ljuset och de öppna ytorna över sjön återspeglas i funkishuset från 1964 och var en av orsakerna till att Caroline och Joel Enhörning bestämde sig för att det är här de vill bo och leva. 

”Joels föräldrar hade varit på fest i det här huset och sagt till oss att vi borde titta på det, om det någon gång skull säljas. Några år senare blev det faktiskt salu, men då hade vi nyligen flyttat in ett annat hus i kvarteret och trivdes bra där.”

Paret gick ändå dit och tittade. Och blev förälskade. Och tänkte att det här är en chans de inte får missa. 

”Det går knappast att bygga ett sådant här hus nytt i dag, det är så mycket detaljer, spännande materialval och känsla i det som är svårt att återskapa. Vi kände att här kan vi bo länge, kanske hela våra liv, och bygga vår familj”, säger Joel Enhörning.

Skyndar långsamt 
Det långsiktiga perspektivet får styra både inredning och renoveringsprojekt. Caroline och Joel flyttade in våren 2011 och bestämde sig att skynda långsamt, så att huset och livet som levs här andas i samma tempo. 

Hemmet präglas av konst, bland annat flera verk av Joels syster, men en del tavlor står fortfarande kvar på golvet tills de funnit sin rätta plats. Möblerna är en trivsam blandning av ärvt, gammalt, fyndat och nytt. I vardagsrummet kan man inte låta bli att stanna upp framför väggen med blått Höganäskakel som också visar sig innehålla en kamin. Och så bidrar förstås lilla dottern Flora och hennes intressen till att hemmet känns extra levande. 

”Vi är inte så mycket för att ha en enhetlig stil, utan vill hellre blanda både färger och former. Är det saker vi tycker om, och som dessutom har kvalitet, så passar de ofta ihop”, säger Joel. 

Men framför allt är det huset i sig som de förnyar och bevarar med samma varsamma hand. Ytskikt och flytt av en vägg på övervåningen har stått på schemat. Nu är det ett nytt kök från Vedum som är aktuellt – och hade det gjorts direkt vid inflyttningen hade det nog sett annorlunda ut. 

”Ja, det är många saker som vi har kommit underfund med under tiden som vi bott här. Först tänkte vi till exempel slå ut väggen mellan köket och matrummet, men nu är vi glada att vi inte gjorde det. Så att vänta lite och inte ha för bråttom är ofta bra”, säger Caroline. 

570x855enhorning11

Tanken med det nya köket är att det ska utnyttja rummet, passa en småbarnsfamilj och locka till att leka, umgås och laga mat tillsammans.

”Det är ju oftast i köket vi är, både med Flora och när vi har vänner hemma”, säger Joel. 

Den ena sidan av köket har blivit en funktionsvägg med bland annat två ugnar bredvid varandra på samma höjd, medan den andra erbjuder ordentligt med arbetsyta, inte minst tack vare de extra djupa bänkarna som kompletterats med lika djupa fullutdragslådor. Stilen är avskalad med vita luckor, marmorbänkar och detaljer i mässing. 

”Mässing har ju varit väldigt trendigt ett tag, men vi valde det mest för att det finns mässingsdetaljer på flera andra ställen i huset, så det kändes rätt att knyta an till det i köket”, säger Caroline. 

Köket präglas av spännande materialmöten. En speciell detalj är bordsskivan i vitpigmenterad bok som är integrerad i de lite lägre bänkskåpen. Även golvet och det hexagonmönstrade kaklet har sin speciella historia. Golvet är beställt från ett litet snickeri i södra Europa, kaklet från en marmorbrytare i Italien. Inspirationen i båda fallen kommer dock från London. ”Golvet såg jag hos en formgivare som min syster känner, och kaklet var faktiskt golv på en restaurang”, berättar Joel.  

Förnya och bevara
Nu ska de bo in sig i köket, och som i resten av huset låta det ta sin tid. Nästa projekt i huset är badrummet på andra våningen, ett rum som fantastiskt nog sett likadant ut sedan 1964. Precis som resten av huset blir det en balansgång mellan att bevara och förnya. Och sedan väntar trädgården, något som också är naturligt med tanke på att Joel äger och driver Byarums Bruk. ”Men det är ingen brådska, vi får se när det blir, vi har tid på oss”, säger Caroline.

570x855enhorning121
570x855enhorning12
570x855enhorning141
570x855enhorning14
1170x780enhorning15

Saker med mening
Konstnären Lars Lindecrantz Kossa betyder väldigt mycket för oss. Vi fick den av Joels föräldrar när vi gifte oss 2010. Lars Lindecrantz var farbror till designern Bo Lindecrantz som ritade mycket möbler för Lammhults när Joels far ägde och drev företaget, så det finns också en stark personlig koppling. Men framför allt tycker vi om skulpturens uttryck. Tung med samtidigt skör.”
/Caroline

”Jonas Bohlins LIV-lampor skulle vi kunna ha i hela huset. Nu har de hamnat över matbordet. De bästa med lamporna är att vi blir glada när vi ser dem. De ger värme och mjukhet till rummet. Jag har hört att Jonas Bohlin köpte en balettkjol till sin fru, men hon var inte så förtjust i den, så då blev det en lampa istället. Det är en bra historia.” 
/Joel

”Fladdermusstolen X75-4 ritades för Lammhults av Bo Lindecrantz och Börge Lindau 1972. Den är extremt skön att sitta i och har hängt med oss länge. Trots att den har så många år på nacken är den fortfarande aktuell. Den har inte riktigt hittat sin plats i huset ännu, men det kommer. Ibland måste man ha lite tålamod. Vi brukar säga att stolen och hemmet fortfarande är i en process.”
/Carolin​e.

570x855enhorning16

Vi som bor här
Caroline Enhörning, marknadskoordinator på Lammhults Möbel
Joel Enhörning, vd och ägare av Byarums Bruk
Flora Enhörning, dotter 

Husets historia
Arkitektritat funkishus från 1964. 

Köksfakta
Annika vit med grepplist
Marmorbänkar
Blandare, ho och fläkt i mässing

Väggar – hexagonmönstrat kakel från Italien

Golv – mosaikparkett från Sydeuropa.