Hemma hos Jesper Ståhl

- I djupaste Småland

Produkter i bild:
Kök Annika i specialkulör
Datum:
September 2019

”När jag visualiserar Småland ser jag den dova gröna skogen i starkt motljus, med ett dis över en stilla insjö. Starka kontraster med ljusa bleka toner tillsammans med svärta, taktil sten i levande grå nyanser. Blonda träd, porlande blankt vatten och doften av en tidig morgon. Ett sådant kök ville jag ha.”

570x855_hemma hos jesper ståhl28.jpg
570x855_hemma hos jesper ståhl26.jpg
570x855_hemma hos jesper ståhl38.jpg

Designern Jesper Ståhl har arbetat med Vedum under många år och formgivit flera av våra badrumsserier, bland annat Mezzo och Art som vunnit fina designpriser. I Jespers
60-talshus i Jönköping har varenda vrå fått kärlek och renoverats varsamt, sedan Jesper flyttade in 2007. Men köket stod orört i tio år, innan det till slut var dags. När Jesper och hans familj skulle renovera sitt kök var det självklart att välja Vedum och kulören skogsgrön. Det färdiga köket kallar han Djupaste Småland.

Jespers vision var att skapa ett kök som inte är överdådigt med rikt på karaktär och känsla. Från start till slutresultatet tog det cirka fyra månader. Först skulle planlösningen optimeras för att få mer rymd, köket få bättre ljusinsläpp och utsikt mot Vättern. Taket lyftes och de vände på riktningen, tidigare var alla arbetsytor och kökshon mot norr. Nu placerades arbetsytorna och därmed också utsikten mot öster. De öppnade också upp ett fönster i nordöstra hörnet för att få in kvällssolen. Kökets arbetsytor och matsalsdelen skulle bli en integrerad del. För att avskilja rummen något har golvet fått en diskret gräns av sicksackmönster med hjälp av stengolvet i köksdelen och glaserad ek i matsalsdelen. En viktig aspekt i köksformgivningen som många glömmer, är det naturliga rörelsemönstret i ett rum.

-   När vi ska förnya hemmet tänker vi främst på det estetiska. Sedan bromsas vi av allt det praktiska. Hur ska vi gömma alla saker? Och på ett så snyggt sätt som möjligt? Men vi glömmer ofta hur vi ska underlätta vårt rörelsemönster i hemmet,
berättar Jesper.

Det krävs genomtänkt planering för att skapa ett naturligt rörelsemönster i ett rum. Det ska vara lätt att röra sig i rummet. Man måste tänka på varifrån man får värme och vatten, på var man behöver torrvarorna.

Från början var det inte tanken att det skulle bli några överskåp, men det blev två diskreta längs med ena väggen som smälter in bra med kylskåpet bredvid. Den kvadratiska köksön tar för sig i rummet och blir en naturlig mittpunkt för umgänge och matlagning. 

1170x780_hemma hos jesper ståhl30.jpg

 

Materialvalen är noga genomtänka. För att få rytm i kompositionen har Jesper använt sig av kontraster. 

-   Matta stengolv matchade vi med en blank bänkskiva. Luckorna är i djup skogsgrönt tillsammans med ljusgråa arbetsytor. Värme får man i den vitpigmenterade asken och det varmt ljusgrå. Till sist valde vi detaljer i läder, samt mässing för handtag, berättar Jesper. 

Samarbetet med Vedum och Jesper Ståhl har pågått en längre tid tillbaka. På så sätt föll det naturliga valet på att välja material från Vedum till köket. 

-  Min drivkraft är det goda samarbetet. Att göra bra saker tillsammans. Jag vill skapa design av god kvalitet som håller under en lång tid och väljer därför företag som bryr sig om människan och miljön, berättar Jesper.

570x855_hemma hos jesper ståhl32.jpg
570x855_hemma hos jesper ståhl34.jpg

 

570x855_hemma hos jesper ståhl35.jpg

 

Vi som bor här
Jesper Ståhl, Designer by Jesper Ståhl tillsammans med
sin fru.

Husets historia
60-tals hus.

Köksfakta
Luckan Annika i två specialkulörer från NCS-skalan med handtag i brunt läder. Bänkskiva i kompositsten i ljusgrå,
mjuk nyans. Handtag i läder.